Meest gestelde vragen Lakverf

De 11 meest gestelde vragen over lakverf

Er komt veel kijken bij het gebruiken van lakverf. Om u een handje te helpen hebben wij de meest gestelde vragen + antwoorden op een rijtje gezet. Zo bent u optimaal voorbereid als u aan de slag gaat!

Terpentinebasis verf circa 10 – 12 m² per liter.
Waterbasis verf circa 14 – 16 m² per liter.

Het praktische rendement is altijd afhankelijk van een aantal factoren, zoals type ondergrond, de conditie van de ondergrond, zuiging van de ondergrond, verwerking, ervaring en weersomstandigheden.

Grondverf (wordt ook wel primer genoemd) wordt gebruikt voor kaal hout. De grondverf zorgt voor hechting op kaal hout. U kunt dit zien als een basis laag waarmee u een uitstekende ondergrond creëert voordat de lakverf erop gaat.

Indien de bestaande verflaag veel beschadigingen heeft, is het aan te raden om dit eerst te behandelen met grondverf.

Dit kan zeker. Indien het onbehandeld is, moet u dit eerst voorbehandelen met een multiprimer (universele grondlak, mogelijk in water -en terpentinebasis). De multiprimer zorgt voor hechting op vele type ondergronden. Als de ondergrond hiermee behandeld is, kunt u verder met het verven met de lakverf.

Het grote verschil tussen beide verven is het transportmiddel. Bij waterbasis verf wordt er water gebruikt en bij terpentinebasis verf is oplosmiddel het transportmiddel.
Over het algemeen wordt waterbasis verf binnen gebruikt en terpentinebasis verf buiten. Verf of waterbasis is geurarm, sneldrogend, elastisch, niet-vergelend en het is beter voor het milieu.

Terpentinebasis verf droogt langzaam. Daardoor blijft de vloeiing optimaal en is het voor buitengebruik duurzamer ten opzichte van waterbasis verf. Terpentinebasis verf heeft namelijk een dikkere laagdikte dan waterbasis verf, waardoor het beter bestending is tegen weersomstandigheden.

Bij gebrek aan zonlicht heeft terpentinebasis verf last van donkervergeling, met andere woorden; als terpentinebasis verf in wit of lichte kleuren binnen wordt toegepast, dan zal dit sneller verkleuren. Het is dan aan te raden om waterbasis verf voor binnen te gebruiken, omdat waterbasis verf veel minder verkleurend is.

Het advies is om één grondverflaag aan te brengen en twee lagen lakverf. Dat geldt voor waterbasis verf en voor terpentinebasis verf. De grondverflaag zorgt voor de hechting met de (kale) oppervlakte. Door daarna 2 keer af te lakken, krijgt de verf een voldoende laagdikte om de kwaliteit te waarborgen.

Terpentinebasis verf: Overschilderbaar na circa 16 uur.

Waterbasis verf: Overschilderbaar na circa 4-5 uur.

Voor beide soorten lakverven geldt een uithardingstijd van circa 2 à 3 weken.
Verf is namelijk optimaal belastbaar als het volledig is uitgehard.

Voordat u gaat verven is het belangrijk om alle loszittende verflagen eraf te halen. Vervolgens gaat u eerst schoonmaken/ontvetten en daarna pas schuren. Let op: dit is heel belangrijk.

Indien er eerst geschuurd wordt, dan schuurt u de vuiligheid dat op de bestaande verflaag ligt in het hout. Dit kan hechtingsproblemen veroorzaken voor de nieuwe verflaag.

Volg de volgende stappen:

 • Indien de verflaag bladdert, zoveel mogelijk verwijderen
 • Ontvetten en schoonmaken
 • Schuren en afstoffen
 • Tapen en afdekken
 • Grondverf aanbrengen
 • Licht opschuren en afstoffen
 • 1e laag lakverf aanbrengen
 • Licht opschuren en afstoffen
 • 2e laag lakverf aanbrengen

In alle gevallen is het aan te raden om te schuren. Door te schuren kan de verf beter hechten. Na iedere tussenlaag is het ook aan te raden om te schuren. Doe dit met een lichte korrel. Hiermee kan de volgende laag ook beter hechten op de bestaande verflaag.

Het schuren van kaal en onbehandeld metaal, aluminium, kunststof en tegels is niet nodig. Door eerst grondig schoon te maken, kunt u vervolgens de grondverf aanbrengen.

Korrel P60; Is uitstekend geschikt voor het verwijderen van verflagen.
Korrel P80; Voor het schuren van nieuw hout.
Korrel P100; Is geschikt voor het verwijderen van de laatste verfresten als er eerst is begonnen met een grovere korrel.
Korrel P120; Het opschuren van redelijk bestaande verflagen.
Korrel P150; Geschikt voor zichtbare oneffenheden in de ondergrond.
Korrel P180; Voor het opschuren van verflagen in goede staat.
Korrel P220; Geschikt om tussen de nieuwe verflagen licht op te schuren.
Korrel P240; Net als korrel P220. Geschikt om tussen de nieuwe verflagen licht op te schuren.
Korrel P320: Heel fijn schuurpapier. Dit wordt ook vaak gebruikt om tussen de lagen licht op te schuren.

Er zijn een aantal oorzaken waarom een lakverf niet dekt;

 • Er wordt geverfd met een donkere of een felle kleur. Breng nog één of meerdere verflagen aan. Donkere en felle kleuren zijn verfkleuren die minder goed dekken door de hoeveelheid transparante kleurpasta’s in de verf. Door één of meerdere lagen aan te brengen zal de kleur beter gaan dekken.
 • De lakverf wordt te schraal aangebracht. Breng simpelweg nog één of meerdere lagen aan. Wees niet te zuinig met verven, door zuinig te werken zal de laagdikte ook dunner zijn. Dat resulteert tot een mindere kwaliteit van de verf.
 • Verf op waterbasis wordt te ver uitgerold. Deze verfsoort heeft van zichzelf een dunne laagdikte en heeft een hoog uitstrijkvermogen. Breng de verf royaal aan en wees niet te zuinig. Verf op waterbasis kan niet in één keer dekken. 2 of meerdere lagen is dan ook het advies.

Dit is een probleem wat wel eens voorkomt bij lakverf op waterbasis, omdat waterbasis lakverf sneldrogend is. Bij dit type verf mag er geen nieuwe verse verflaag op een ‘nog drogende verflaag’ komen. Dit veroorzaakt namelijk overlappingen in de verflagen, oftewel strepen/banen in de oppervlakte. De lakverf op waterbasis moet u snel verwerken om de kans op strepen/banen te verminderen.

Voorbeeld: U bent bezig met het verven van een tafelblad en u heeft al driekwart geverfd. Ga dan niet terug naar de eerste verfbaan, indien het niet geheel dekkend is. Dit moet u accepteren bij waterbasis lakverf. De tweede verflaag zal namelijk wel dekkend zijn. De eerste verfbaan is namelijk nog aan het drogen. Door daar een nieuwe verflaag overheen te rollen veroorzaakt u banen/strepen.

Daarnaast is het belangrijk om voldoende verf aan te brengen op de oppervlakte. Indien u verf te zuinig aanbrengt dan zal dit ook banen/strepen veroorzaken.

Bij lakverf op terpentinebasis komt dit probleem minder vaak voor. Over het algemeen droogt lakverf op terpentinebasis langzaam, waardoor een nieuwe verflaag over een ‘nog drogende verflaag’ nauwelijks banen en strepen veroorzaakt.

Beits is vochtregulerend, dat wil zeggen dat vocht in het hout nog naar buiten kan treden en vocht van buiten niet in het hout trekt. Beits trekt gedeeltelijk in het hout en de lagen beits daarna komen op het hout te liggen. Beits is dan ook goed geschikt voor ondergronden waar sprake van vocht kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan een schutting, tuinhuis, tuinhekje, schuur, etc. Bij beits is er geen grondverf nodig, dit kan direct op het hout.

Lakverf is een gesloten verfsysteem en blijft als het ware op het hout liggen. Hierdoor wordt het hout beschermt tegen alle weersinvloeden. Bij lakverf is het ook belangrijk om de gehele houtoppervlakte te verven met lak, indien er vocht in het hout binnentreedt, zal dit tot onthechting leiden. Voordat lakverf wordt aangebracht, moet dit eerst behandeld worden met grondverf.

Zowel beits als lakverf bestaat in een dekkende en transparante vorm.

Is uw vraag nog niet beantwoord? Bel ons dan gerust op 070 205 57 67 of stuur uw vraag via het contactformulier.