Meest gestelde vragen Muurverf

De 8 meest gestelde vragen over muurverf

Er komt veel kijken bij het gebruiken van muurverf. Om u een handje te helpen hebben wij de meest gestelde vragen + antwoorden op een rijtje gezet. Zo bent u optimaal voorbereid als u aan de slag gaat!

Met muurverf is het rendement per liter 7-9m². Dit is altijd afhankelijk van de staat van de ondergrond, structuur van de ondergrond, zuiging in de ondergrond, verwerking en ervaring.

Voorstrijken is van belang als u te maken heeft met nieuwe verse muren. Denk bijvoorbeeld aan nieuw stucwerk, spuitwerk met spack en gipswanden. Is er sprake van muren die al voorzien zijn van verf, dan is er geen voorstrijkmiddel nodig.

U kunt zelf testen of het nodig is om voor te strijken. Veeg met een vochtig doekje een paar keer goed over de wand of het plafond. Trekt het vocht snel in de muur of het plafond en wordt het een donkere vlek? Dan is er sprake van een sterke zuiging in de ondergrond. Dit moet u voorbehandelen met voorstrijk. Gebruik hiervoor de Sigma Wallprim. Dit product neutraliseert de zuiging in de ondergrond. Daarnaast is de Sigma Wallprim een semi-dekkende voorstrijk dat alleen in lichte kleuren gemengd kan worden. Dit kan namelijk één muurverflaag schelen.

Blijft het water druipen en het trekt niet in de ondergrond? In dit geval is een voorstrijk niet nodig. U kunt direct met muurverf aan de slag, omdat er geen sprake is van een sterke zuiging in de ondergrond.

Dit is afhankelijk van de kwaliteit muurverf en kleur. Bij een hoge kwalitatieve muurverf is minimaal twee lagen het advies. Een hoge kwaliteit muurverf wil niet zeggen dat het in één keer dekt. Door twee of meerdere muurverflagen aan te brengen wordt er laagdikte opgebouwd en komen de eigenschappen van de muurverf beter naar voren.

Bovenstaand advies geldt ook voor donkere  of felle kleuren muurverf. Door minimaal twee lagen aan te brengen zal de kleur op de muur beter gaan dekken. één laags is zeker niet voldoende bij donkere of felle kleuren.

Voor basiskwaliteit muurverven van professionele verfmerken kan één laag voldoende zijn. Dit is wel afhankelijk van een aantal factoren;

 • Dezelfde kleur zit al op de muur en u wil de muur opfrissen met nagenoeg dezelfde kleur.
 • Afhankelijk van de verwerking, de verf wordt royaal aangebracht. Let wel op om dit niet heel dik aan te brengen. Dit kan leiden tot slechte droging en het druipen van de verf.

U kunt direct aan de slag met een nieuwe muurverflaag op een bestaande muur, mits de ondergrond schoon en stofvrij is. Voorstrijkmiddel is niet nodig.

Is er sprake van een donkere kleur op de muur en wilt u dit naar een lichte of witte kleur verven? U kunt dan direct met de juiste verfkleur aan de gang gaan. Er is geen tussenkleur nodig voor de dekking. Hoogstwaarschijnlijk moet u wel meerdere lagen aanbrengen voor de juiste dekking van de uitgekozen kleur.

Dit advies geldt ook voor wit/licht gekleurde muren die donker geverfd moet worden.

Standaard droogtijd van muurverf is circa 1 uur. Het overschilderen van de 1e muurverflaag kan na 3 à 4 uur.

Voor muurverf geldt een uithardingstijd van circa 2 à 3 weken. Verf is namelijk optimaal belastbaar als het volledig is uitgehard.

Is er sprake van o.a. nicotine-, vet-, roest-, roet-, lekkage-, teer-, wijn-, koffie- en waskrijtvlekken? Dit moet u eerst voorbehandelen met een isolatieverf of -spray. Dit isoleert namelijk lastige vlekken en hiermee voorkomt u dat de vlekken doorslaan. 

Nee, u moet dit eerst grondig voorbehandelen voordat er een nieuwe muurverflaag wordt aangebracht.

Behandel dit probleem als volgt;

 • Verwijder de gehele (oude) muurverf laag/lagen. Dit kunt u doen met een afsteekmes, verfkrabber, schuurmachine of eventueel met behulp van een verfafbijtmiddel.

  Dit kan een vervelende en lange klus zijn, maar alles moet verwijderd worden. Er is namelijk sprake van onthechting. Als u direct een nieuwe muurverflaag aanbrengt zal dit uiteindelijk ook tot onthechting van de nieuwe muurverflaag leiden.

 • Zorg ervoor dat de ondergrond schoon en stofvrij is. Na het verwijderen van de verflaag/lagen, kan er sprake zijn van een poederende ondergrond. Dit kunt u snel achterhalen als de wand afgeeft. Gebruik dan eerst een fixerend voorstrijkmiddel. (Sigmafix Universal of Drost Devecryl Voorstrijk).

 • Nadat het fixerende voorstrijkmiddel is aangebracht en droog is kunt u verder met het aanbrengen van de muurverf. Voordat u verdergaat met de muurverf is het van belang om te weten of er voldoende voorstrijk is aangebracht. U kunt dit doen met plakband. Breng het plakband aan op de muur en trek het er direct van af. Indien de muur nog wit afgeeft, dan is er te weinig voorstrijkmiddel gebruikt. Breng in dit geval nog een laag voorstrijk aan.

Er zijn een aantal oorzaken:

 • Er is sprake van (sterke) zuiging in de wand of plafond. Nieuwe en onbehandelde muren hebben een onregelmatige zuiging. Behandel dit eerst met een voorstrijkmiddel (Sigma Wallprim) voordat het wordt afgewerkt met muurverf. Voor verdere advies over deze oorzaak kunt u naar vraag 2 betreft muurverf.

 • Er wordt geverfd met een donkere of een felle kleur. Breng nog één of meerdere verflagen aan. Donkere en felle kleuren zijn verfkleuren die minder goed dekken door de hoeveelheid transparante kleurpasta’s in de verf. Door één of meerdere lagen aan te brengen zal de kleur beter gaan dekken.

 • De muurverf wordt te schraal aangebracht. Breng simpelweg nog één of meerdere lagen aan. Wees niet te zuinig met verven, door zuinig te werken zal de laagdikte ook dunner zijn. Dat resulteert ook tot een mindere kwaliteit van de verf.

  Reken het aantal m² met de hoeveelheid verf dat u heeft. Gemiddeld doet u ongeveer met één liter muurverf 7-9 m². Indien u te veel verf over heeft met het aantal vierkante meter, betekent dat u te weinig heeft aangebracht.

 • Er wordt in een ‘nog drogende verflaag’ een nieuwe laag aangebracht of bijgewerkt. Dit veroorzaakt overlappende verflagen, oftewel strepen en banen.

  De kans op banen en strepen kunt u verminderen door muurverf snel te verwerken en niet terug te gaan naar het begin waar u bent begonnen. Het eerste gedeelte van de wand of het plafond is namelijk al een het drogen. Een nieuwe verse verflaag veroorzaakt dan ook strepen of banen.

  Een andere optie is om een muurverf te gebruiken met een langzaam drogende eigenschap:

  Sigma Perfect Matt

  Sigmapearl Plafond Supermatt

  Sikkens Alphacryl Pure Mat SF

  Sikkens Alphacryl Plafond

  Drost Spackverf

  Hiermee vermindert u de kans op baan -en streepvorming door de langzaam drogende eigenschap en kunt u langer in de verf blijven werken zonder dat er banen en strepen komen.

Is uw vraag nog niet beantwoord? Bel ons dan gerust op 070 205 57 67 of stuur uw vraag via het contactformulier.